Innehåll

Gratis biovisning och konstnärssamtal.

I pausen kommer det att finnas fika att köpa i vår mingelsalong.

Dora García – Si Pudiera Desear Algo (If I Could Wish for Something)

Om filmen säger Dora:

Filmen tar som utgångspunkt en visa skriven på 1930-talet av tysken Friedrich Holländer: “Wenn ich mir was wünschen dürfte”. Den här visan, översatt till spanska som ”Si Pudiera Desear Algo”, har skvalpat runt i mitt minne så länge jag kan minnas. Den uttrycker poetiskt en väldigt mångbottnad tanke: att kvinnors besvikelser har pågått så länge, att löftena givna till dem av otaliga revolutioner har förblivit ouppfyllda, förhalade, negerade, att sorgen och utsattheten som kommer från den här känslan av att ha blivit övergiven har förvandlats till ett skydd och en sköld, och kanske till och med ett svärd. I sorgen överkommer vi lockelsen att känna oss som offer, och istället använder vi smärtan som en länk till att känna igen andras smärta, vilket gör det möjligt att knyta an till andras kamp. Med det här i åtanke ville jag skapa en nutida motsvarighet till denna gamla visa. En sång som kan fungera som ett soundtrack till de fantastiska feministiska demonstrationer som tagit plats i Mexiko de senaste fem åren. Demonstrationer som förändrat både det offentliga rummet och det offentliga samtalet.

Filmen, som är ett dyk in i denna feministiska kamp för synlighet och rättvisa i Mexico, följer två spår. Det ena ett bildmaterial från dessa feministiska marscher i Mexico City som skapar ett slags kollektivt ihågkommande, det andra ett porträtt av den mexikanska trans-musikern La Bruja de Texcoco, medan La Bruja komponerar, spelar in och framför filmens soundtrack.

Dora García (f. 1965, Spanien) bor i Oslo. I filmer och utställningar intresserar sig Dora för den politiska kraften i att tala från marginalen, framför allt från ett intersektionellt feministiskt perspektiv. Hennes verk tittar ofta på relationen mellan individen och kollektivet, och hon lyfter gärna upp excentriker och antihjältar. Dora har en meritlista få kan mäta sig med, med höjdpunkter som Spaniens representant på Venedigbiennalen 2011 och Documenta (13) 2012.

Dora kommer vara på plats och filmen följs av ett halvtimmes samtal mellan henne, Sofia Elida Eriksson från den kvinno- och transseparatistiska kulturföreningen Klotterklungan, och Emil Andersson från Konst i Hudiksvall.

Visningarna stöttas av Hudiksvalls kommun, Kulturrådet och ABF Hälsingekusten.

Tillgänglighet Kilafors Biografteater:

– Handikappanpassad toalett finns

– Lokalen är tillgänglig för rullstol

– Hörslinga finns