Innehåll

Baletten Svansjön från Kiev är en liveinspelning från 2019. I ett samarbete med Folkets hus och parker och ABF Västra Hälsingland kan Biografföreningen visa baletten i Biografteatern kl 14.00 26/5 Kristi himmelsfärds dag och alla intäkter kommer att oavkortat gå till UNHCRs arbete i Ukraina.

Vi är tacksamma för att vi på det här sättet kan visa vår solidaritet med Ukrainas folk.

Entré 200 kr vuxna och 150kr ungdom upp till 26 år, inklusive fika i pausen. Förköp gärna biljett via https://bio.se/biografer/kilafors-biografteater-2 eller direkt i bions kassa.

Svansjön är den ikoniskt klassiska balett som förmodligen har framförts flest gånger, och för det högsta antalet åskådare, samt av de mest prestigefyllda kompanierna i baletthistorien, sedan den först sattes upp första gången 1877. Den ursprungliga versionen av baletten som arrangerades 1894-1895 av Marius Petipa och Lev Ivanov lade grunden för alla upplagor som skulle komma därefter, varav den mest kända hade Rudolf Nureyev i huvudrollen. Valery Kovtuns version presenterad av Kiev National Opera Ballet är inget undantag från regeln och förblir trogen andan i originalet. Känslor och förtrollning garanteras i Tjajkovskijs mest bländande balett.

SPELTID: 2 tim 40 min inklusive paus
INSPELAD I KIEV 2019

KOMPOSITÖR Pyotr Ilyich Tchaikovsky
ORKESTER: Orchestra of the National Opera of Ukraine
DIRIGENT: Mykola Dyadura
KOREOGRAFI: Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexandre Gorski (original)
Koreografisk version: Valery Kovtun (premiär 1986)
I ROLLERNA: Natalia Matsak (Odette/Odile), Denys Nedak (Prins Siegfried), Yaroslav Tkachuk (Rothbart)